Uudised

Aasta Vein 2024

Aasta veinid 2024

Aasta Vein konkurss

Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon MTÜ (ESA) kutsus neljandat korda kõiki viinamarjaveinide maaletoojaid ja -tootjaid osalema Aasta Veini konkursil. Selle konkursi eesmärgiks on tunnustada aasta parimaid veine kuld-, hõbe- ja pronksmärgiga, mis antakse välja igal kalendriaastal. Tunnustus annab veinisõpradele ja ka sommeljeedele võimaluse saada kiiret infot Eesti turul olevate väljapaistvate veinide kohta.
Konkursile saadeti 547 veini 41 erinevalt ettevõttelt. Veinid jagati gruppidesse stiilide, värvuste, piirkonna ja viinamarjasordi või nende segude järgi.
Veine hindas professionaalne žürii, mis koosnes Eesti sommeljeedest, joogispetsialistidest ja ajakirjanikest. Kõiki veine hinnati rangelt pimedegustatsioonil, kusjuures hindajatele oli teada vaid veini päritolumaa, viinamarjasort või sordid ja hind. Kõik veinid serveeriti korrektsel temperatuuril otse pudelist (ei dekanteeritud). Igat kategooriat hindas vähemalt viieliikmeline žürii, mida juhtis kogenud grupijuht, kes kogus kokku punktid, jälgis nende ühtlast taset ja vajadusel tõstatas diskussiooni hindajate vahel tulemuste täpsustamiseks või ühtlustamiseks.
Aasta Vein 2024 tunnustuse üleandmine - Kristel Lepp

Veinide hindamine

Veine hinnati 100 punkti süsteemis ja vastavalt keskmiste punktide summale anti välja järgmised tunnustused/medalid:

Kuld               90+ punkti, rahvusvahelises mõõtmes tipptasemel vein

Hõbe             86+ punkti, omas klassis silmapaistvalt väga hea vein

Pronks          82+ punkti, omas klassis hea ja kvaliteedilt eristuv vein

Sel aastal anti välja 69 kuld-, 108 hõbe- ja 159 pronksmedalit.
Aasta Vein 2024 tunnustuse üleandmine - Kristel Lepp - Vinoforever

Vinoforeveri veinid Aasta Vein 2024 konkursil

Meie saatsime sel aastal konkurssile viis veini, millest neli pärjati medalitega.

Aasta veinid 2024

Kuldmedaliga pärjati EPC Champagne Blanc de Noirs

Veinist: Värske ja elegantne šampanja, mis pakub oma punaste puuviljanootidega ümarust ja jõulisust. Aroomis ja maitses tunda punaseid marju –  vaarikad, maasikad aga ka rohelist õuna ja tsitruseid. Kompleksne ja heas tasakaalus.

Valmistatud 2018a.-l korjatud marjadest, settle küpsenud vähemalt 40 kuud.

Marjad on pärit Côte des Bari terroir-st. 6h56 jalgrattaga Epernayst, sõites lõunasse.

EPC on koostöö Vignerons de la Vallée de l’Arce viinamarjakasvatajatega.

Sukelduge Arce orgu ja avastage Blanc de Noirs Bruti peened mullid, värske elegantne vein, mis pakub ümarust ja jõudu. See on šampanja, millel pole mitte ainult intrigeeriv nimi …

Auhinnad: Aasta Vein 2024 Aasta vein – Sinu abiline leidmaks parimaid veine Eestis – kuld, mis tähendab, et tegu on rahvusvahelises mõõtmes tipptasemel veiniga.

Toidusoovitus: Jean-François Piege’s pizza, Quiche seentega.

Serveerimis temperatuur:  6-8°C

Alkoholisisaldus: 12,5%

Pudeli suurus: 75cl

EPC Champagne Blanc de Noirs Brut

42,90 
Veinist: Värske ja elegantne šampanja, mis pakub oma punaste puuviljanootidega ümarust ja jõulisust. Aroomis ja maitses tunda punaseid marju – 

Hõbemedali vääriline on Saviani Prosecco Rosè

Veinist: Õrna puuderroosa tooniga, paljude peente mullidega vahuvein. Lõhnas tunda puuviljasust ja marjasust – vaarikas, litši, papaia. Samas ka elegantseid lillearoome – roosi kroonlehtedest ja pojengist põimitud. Ümar õrn maitsebukett, tunda vaarikat, mineraalsust, värskust.

Toidusoovitus: Ideaalne aperatiiviks aga ka mereandide juurde, tempura krevettidega lisandiks fenkoli-apelsinisalat.

Auhinnad: Hõbemedal – MillesimeBio 2022, Kuldmedal – 2021 Gilbert & Gaillard, Kuldmedal – Berliner Wine Trophy Winter Tasting 2021, Kuldmedal – 2021 Asian Wine Trophy, 85 punkti Mundus Vini spring tasting 2021

Serveerimis temperatuur: 6-8°C

Alkoholisisaldus: 11%

Pudeli suurus: 75cl

Mahe sertifitseerimis-/kontroll asutus: IT-BIO-006 või Istituto per la Certificazione Etica ed Ambientale

Prosecco Rosé Extra Dry DOC Spumante – Savian

15,90 
Prosecco rosé: Õrna puuderroosa tooniga, paljude peente mullidega vahuvein. Veinist: Õrna puuderroosa tooniga, paljude peente mullidega vahuvein. Lõhnas tunda puuviljasust

Pronksmedali said Domaine Py Pet-Nat by Py ja Saviani My Bird Bianco

Domaine Py Pet Nat by Py

Veinist: Traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuvein ehk teine käärimine toimub pudelis. Pet-nat on kõige vanem vahuveini valmistamise stiil. Pudelisse villitakse vein, mille käärimisprotsess veel käib. Pudelis toimuva kääritusprotsessi tulemusena tekib süsihappegaas. Suletud kroonkorgiga.

Vein on värske ja puuviljase karakteriga, aroomis ja maitses tunda pirni, rohelist õuna, sarapuupähkleid ja röstisust. Pikk järelmaitse, milles kumab tsitruseid ja karusmarju. Värvilt helekollane ja peenete mullidega.

Toidusoovitus: aperatiivina ja kergemate toitude juurde.

Serveerimis temperatuur: 6-8°C

Alkoholisisaldus: 12%

Pudeli suurus: 75cl

 

Mahe sertifitseerimis-/kontroll asutus: FR-BIO-01.

Domaine Py Pet Nat by Py

16,90 
Veinist: Traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuvein ehk teine käärimine toimub pudelis. Pet-nat on kõige vanem vahuveini valmistamise stiil. Pudelisse villitakse vein,

Savian MyBird Bianco IGT Veneto

Veinist: Mybird on Saviani veinimaja esimene vein, mis on valmistatud residentsetest/vasutpidavatest viinamarjadest. Pärast aastatepikkust õppimist ja uurimistööd, on nad saanud esimese aastakäigu Souvignier Gris, Fleurtai ja Soreli viinamarjadest valmistatud veini. Aastast 2023 kuuluvad nad rahvusvahelisse organisatsiooni PIWI. Lühidalt öeldes on PIWI organisatsioon, mis tegeleb seenhaigustele residentsete viinamarjasortide aretamisega.

PIWI International – Promotion of fungus-resistant grape varieties (piwi-international.org)

Sildil on käsitsi joonistatud poeetiline illustratsioon, mis kujutab metafooriliselt William Saviani unistust: looduskeskkonda, mille peategelaseks on viinamarjaistandused, mis on nagu puu – tervitab kõiki elusolendeid, taimi, loomi ja mehi, koht kus elavad kõik koos täiuslikus tasakaalus.

Vein on õlgkollase värvusega, millel on rohekad peegeldused. Lopsakalt puuviljase aroomiga, milles tunda melonit, aprikoosi, ananassi, magusaid vürtse nagu vanilje, taamal küdoonia. Maitselt kuiv puuviljase karakteriga valge vein, milles hea mineraalsus ja struktuur.

Toidusoovitus: Ideaalne kala juurde, samuti karpidega ning delikaatsemate juustude juurde. Kuna vein on lopsakalt puuviljane sobib ideaalselt ka vürtsikate toitude kõrvale.

PS! Pudelil on klaaskork, mida soovitame alles hoida, seda saab korduvalt kasutada, kui soovite avatud veini külmikus hoiustada. Klaaskork on teadlik valik, soovitakse pakkuda alternatiivi korgitammest korkidele. Seda kõike ikka, selleks, et säästa loodust.

Serveerimis temperatuur: 6-8°C

Alkoholisisaldus: 12%

Pudeli suurus: 75cl

Mahe sertifitseerimis-/kontroll asutus: IT-BIO-006 või Istituto per la Certificazione Etica ed Ambientale

Savian MyBrid Bianco IGT Veneto

Original price was: 18,90 €.Current price is: 14,90 €.
Veinist: Mybrid on Saviani veinimaja esimene vein, mis on valmistatud residentsetest/vasutpidavatest viinamarjadest. Pärast aastatepikkust õppimist ja uurimistööd, on nad saanud

Kõikide  veinidega saab tutvuda aasta veini kodulehel https://aastavein.ee/

Lisa kommentaar