Blogi
Aasta Vein 2025

Aasta Vein 2025 tulemused
Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon MTÜ (ESA) kutsus viiendat korda kõiki viinamarjaveinide maaletoojaid ja -tootjaid osalema Aasta Veini konkursil. Selle konkursi eesmärgiks on tunnustada aasta parimaid veine kuld-, hõbe- ja pronksmärgiga, mis antakse välja igal kalendriaastal. Aasta veini tunnustus annab veinisõpradele ja sommeljeedele kiire, mugava ning ülevaatliku võimaluse leida parimaid veine Eesti veiniturult ja avastada uusi maaletoojaid ning tootjaid.
Konkursile saadeti 613 veini 48 erinevalt ettevõttelt. Veinid jagati gruppidesse stiilide, värvuste, piirkonna ja viinamarjasordi või nende segude järgi.
Veinide hindamine
Veine hindas professionaalne žürii, mis koosnes Eesti sommeljeedest, joogispetsialistidest ja ajakirjanikest. Kõiki veine hinnati rangelt pimedegustatsioonil, kusjuures hindajatele oli teada vaid veini päritolumaa, viinamarjasort või sordid ja hind. Kõik veinid serveeriti korrektsel temperatuuril otse pudelist (ei dekanteeritud). Igat kategooriat hindas vähemalt viieliikmeline žürii, mida juhtis kogenud grupijuht, kes kogus kokku punktid, jälgis nende ühtlast taset ja vajadusel tõstatas diskussiooni hindajate vahel tulemuste täpsustamiseks või ühtlustamiseks.
Veinide hindamise süsteem
Veine hinnati 100 punkti süsteemis ja vastavalt keskmiste punktide summale anti välja järgmised tunnustused/medalid:
Kuld 90+ punkti, rahvusvahelises mõõtmes tipptasemel vein
Hõbe 85+ punkti, omas klassis silmapaistvalt väga hea vein
Pronks 80+ punkti, omas klassis hea ja kvaliteedilt eristuv vein
Sel aastal anti välja 94 kuld-, 173 hõbe- ja 157 pronksmedalit.
Vinoforeveri veinid Aasta Vein 2025 konkursil
Meie panime konkurssile see aasta 13 veini, millest 9 pärjati medalitega.
Kuldmedaliga pärjati Miquel Jané Baltana Blanc
Veinist: Värske, noor kuiv valge vein. Värvilt kirgas helekollane, roheka varjundiga. Aroomilt kerge, tunda valgeid lilli, värskeid heledaid puuvilju. Maitses on tunda rohkem puuviljasust kui lõhnas, veinis on tunda vürtse, ürdisust – aniisi noodid, värskeid puuvilju – pirn, hele virsik, aprikoos.
Toidusoovitus: Sobib hästi aperitiiviks ja niisama nautimiseks – ehe suvevein. Kergemate toitudega: salatid, hele väherasvane kala, kergemad juustud.
Serveerimis temperatuur: 8-10°C
Alkoholisisaldus: 12,5%
Pudeli suurus: 75cl
Mahe sertifitseerimis-/kontroll asutus: ES-ECO-019-CT või Consell Català de la Producció Agrària Ecològica
Miquel Jané Baltana Blanc

Hõbemedali vääriline on EPC Champagne Blanc de Blancs Brut
Veinist: Värske šampanja, gastronome ja dünaamiline. Aroomis ja maitses tunda tsitrustenoore ja heledaid puuvilju, õuna.
Valmiststud 2019a. korje marjadest, settle küpsenud vähemalt 29 kuud.
Viinamarjaistandused asuvad Coteaux du Sézannais, 3h30 jalgrattaga Épernayst, sõites lõunasse.
Toidusoovitus: sarapupähklite ja koorega valmistatud vasikalihast onglet, seene-comtè risotto juurde.
Serveerimis temperatuur: 6-8°C
Alkoholisisaldus: 12,5%
Pudeli suurus: 75cl
EPC Champagne Blanc de Blancs Brut
Hõbemedali vääriline on Louis de Grenelle 3/7.7.4 Brut Nature
Veinist: See Cuvée on Louis de Grenelle maja kvintessents. Nende keldrimeister Guillaume Poitevin soovis segada veine, kasutades kolme tumedat viinamarjasorti: Pinot Noir, Cabernet Franc ja Pinot d’Aunis.
Arv kolm tähistab kolme viinamarjasorti, 3 + 7 + 7 + 4 = 21 saavutamaks täiuslik tasakaal. Oma diskreetses värskuses avanevad “3/7.7.4” veini elegantsed punaste marjade ja luuviljade aroomid. See Blanc de Noir Brut Nature on õrna, kuid kreemja maitsepaleti ja soolaka järelmaitsega. Lillelised viited lisavad kergust luuviljaliste ja punaste marjade iseloomule.
Toidusoovitus: Homaari peen maitse, värskelt avatud Beloni austri lihtsus, Gironde Caviari elegants. Ainulaadse ja luksusliku kogemuse saamiseks.
Serveerimis temperatuur: 8-10°C
Alkoholisisaldus: 12%
Pudeli suurus: 75cl
Louis de Grenelle 3/7.7.4 Brut Nature
Hõbemedali vääriline on Louis de Grenelle Chardonnay Extra Brut
Veinist: Prantsuse elegantsi suurkuju Coco Chaneli poole kummardades ühendab meie Chardonnay imeliselt kaasaja ning traditsioonid. Selle veini delikaatsus ja lai aroomispekter viivad teid tõelisele avastusretkele. Meenuvad nii soe ahjust võetud croissant rahulikul pühapäevahommikul kui Pariisi kuldajastu peened õhtud. Veini täiuslikult viimistletud maitsebuketis põimuvad grillitud mandli, piimakaramelli, kohvi ja niiske tubaka vihjed. Elamuse tipuks on selle joogi tihe ja kreemine mullide vool.
Toidusoovitus: Kujutage ette kaunilt sätitud lauda à la Française põlise valge laudlinaga. Keskel istub täidisega kana värskelt korjatud ja pannil praetud metsaseente ja mõne väikese soolase kartuliga, et asju ümardada.
Serveerimis temperatuur: 8-10°C
Alkoholisisaldus: 12,5%
Pudeli suurus: 75cl
Hõbemedali vääriline on Domaine Py Cuvèe Antoine Blanc
Appelatsioon: AOC Corbières
Viinamarjad: 50% Vermentino, 30% Grenache Blanc, 20% Roussanne
Veinist: Rikkalik ja värske valge kuiv vein. Puuviljase karakteriga, aroomis ja maitses tunda: tsitruseid, ananassi, karusmarja.
Elav ja elegantne!
Serveerimis temperatuur: 8-10°C
Alkoholisisaldus: 13%
Pudeli suurus: 75cl
Auhinnad / tunnustused: Tartu linna vein 2024a. esimene koht
Mahe sertifitseerimis-/kontroll asutus: FR-BIO-01.
Domaine Py Cuvèe Antoine Blanc
Hõbemedali vääriline on Domaine Py Cuvèe Antoine Rouge
Appelatsioon: AOC Corbières
Viinamarjad: Syrah 60%, Carignan 25%, Mourvèdre 10%, Grenache 5%
Veinist: Tammevaadilaagerdusega lopsakas punane kuiv vein. Aroomis ja maitses tunda küpseid moosiseid tumedaid marju: kirsse, vaarikaid, maasikaid, tumedat ploomi ja mustikat. Järelmaitses tunda vürtsisust, valiljet ja kaneeli. Siidised pehmed tanniinid.
Heas tasakaalus ja kompleksne!
Serveerimis temperatuur: 16-18°C
Alkoholisisaldus: 14%
Pudeli suurus: 75cl
Mahe sertifitseerimis-/kontroll asutus: FR-BIO-01.
Domaine Py Cuvèe Antoine Rouge

Pronksmedali vääriline on EPC Champagne Brut
Veinist: Valmistatud kolmest põhilisest viinamarjast: Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier. Marjad on pärit Sézannai mäenõlvadelt. Valminud koostöös viinamarjakasvatajate grupiga Avizes.
Kergelt joodav šampanja, lõhnas ja maitses tunda kuivatatud puuviljade noote ja kollaseid puuvilju – õuna, pirni. Suus pehme.
Toidusoovitus: Austerservikutega risotto, salveivõiga küpsetatud punane meriärn (kala ik. Red mullet fish).
Serveerimis temperatuur: 6-8°C
Alkoholisisaldus: 12,5%
Pudeli suurus: 75cl
PS! Võimalik tellida ka kinkekarbis.
EPC Champagne Brut
Pronksmedali vääriline on Louis de Grenelle Blanc de Noir Extra Brut
Veinist: See kuvee tutvustab blanc de noirs veinide suurejoonelisust, mis Loire’i piirkonnas üldiselt tähelepanuta jäävad. Värvuselt hele kuldkollane. Värske ja elav, aroomis ja maitses tunda punaseid marju, mustsõstart ja murakat. Pehme vahusus.
Karge ja võluv, ümbritsetud värskusega. Intensiivne, värske ja elav!
Appelatsioon: AOC Crémant de Loire
Toidusoovitus: Lihtsalt nautimiseks aga ka koos soolaste suupistete või ceviche’iga, et luua kontrast. Ideaalne kergete mosusse magustoitudega millel on maasika lisand.
Serveerimis temperatuur: 6-8°C
Alkoholisisaldus: 12%
Pudeli suurus: 75cl
Louis de Grenelle Blanc de Noir Extra Brut
Pronksmedali vääriline on Savian MyBird Rosso IGT Veneto
Veinist: vein on värvilt intensiivse rubiinpunase tooniga millel on violetsed peegeldused. Aroomis ja maitses tunda tumedaid marju, milleks on põldmarjad, vaarikad, mustsõstrad. Keskmaitses tunda kardemoni, majoraani ja viiteid männiokastele, lõppmaitses pisut vürtsikust. Elav punane kuiv vein mis on värskete marjaste taniinidega.
Mybird Rosso on Saviani veinimaja teine vein, mis on valmistatud residentsetest/vasutpidavatest viinamarjadest. Pärast aastatepikkust õppimist ja uurimistööd, on nad saanud esimese aastakäigu Merlot Khorus viinamarjadest valmistatud veini. Aastast 2023 kuuluvad nad rahvusvahelisse organisatsiooni PIWI. Lühidalt öeldes on PIWI organisatsioon, mis tegeleb seenhaigustele residentsete viinamarjasortide aretamisega.
https://piwi-international.org/en/
Sildil on käsitsi joonistatud poeetiline illustratsioon, mis kujutab metafooriliselt William Saviani unistust: looduskeskkonda, mille peategelaseks on viinamarjaistandused, mis on nagu puu – tervitab kõiki elusolendeid, taimi, loomi ja mehi, koht kus elavad kõik koos täiuslikus tasakaalus.
Toidusoovitus: punasest lihast valmistatud hautiste juurde aga ka uklukilihaga ja Itaalia traditsiooniliste toitudega, milleks on lasagne ja cannelloni lihakaste. Keskmise laagerdusega juustude juurde.
PS! Pudelil on klaaskork, mida soovitame alles hoida, seda saab korduvalt kasutada, kui soovite avatud veini külmikus hoiustada. Klaaskork on teadlik valik, soovitakse pakkuda alternatiivi korgitammest korkidele. Seda kõike ikka, selleks, et säästa loodust.
Serveerimis temperatuur: 16-18°C
Alkoholisisaldus: 13%
Pudeli suurus: 75cl
Mahe sertifitseerimis-/kontroll asutus: IT-BIO-006 või Istituto per la Certificazione Etica ed Ambientale
Savian MyBird Rosso IGT Veneto
Kõikide veinidega saab tutvuda aasta veini kodulehel https://aastavein.ee/