Kes on sommeljee?
Lihtsustatult defineerides on sommeljee kelner, kes muu hulgas soovitab ja serveerib toitude juurde veine. Tegelikult peitub sommeljee nimetuse taga palju-palju rohkem.
Sisenesin veinimaailma umbes 7 aastat tagasi, kui alustasin 2016. aastal tööd väikeses ettevõttes, mis tegeles Prantsuse väiketootjate kvaliteetveinide maale toomisega. Algul arvasin, et mis seal siis ikka, vein on vein ja olen ju elu jooksul ikka üht-teist maitsnud ka. Üsna ruttu sain aru, et ma ei tea mitte midagi. Kliendid küsisid küsimusi, millest ma isegi aru ei saanud. Näiteks: kas seda veini tuleb dekanteerida? Millisest klaasist peaks seda veini serveerima ja mis temperatuuril peaks olema vein klaasi valades? Kui kaua on kestnud sellel veinil matseratsioon? Kas matseratsioon on toimunud CO2-keskkonnas? Kas on toimunud monolaktiline fermentatsioon? Ja neid küsimusi oli veel. Sain aru, et tuleb end täiendada, ning läksin õppima Eesti Sommeljeede Erakooli baaskursusele. Pärast 6-kuulist õpet oli tunne juba kindlam, kuid sain aru, et sellega ma kindlasti ei piirdu, ja läksin edasi õppima juunior-sommeljeeks. See õpe kestis aasta jagu ja oli juba väga põhjalik. Muu hulgas õppisin järgmist.
* Sommeljee töö, veinikaardi koostamine, aja peale dekanteerimine
* Veinide degustatsioon ja hindamine
* Toidu ja veini sobitamine
* Kulinaaria, juustud
* Vesi, õlu, siider, kange alkohol
* Terroir
* Viinamarjasordid
* Kõikide veinimaade eripärad: mida ja kus kasvatatakse, milline on kliima, pinnas jne.
* Biodünaamilised ja orgaanilised veinid
Kui juunior-sommeljee õpe oli läbitud, tundus loogiline ka viimasele kursusele minna ja veel aasta õppida. Seal käsitleti teemasid veel rohkem süvitsi, lisaks saime ise veini valmistada ja juustu teha. Kuid ikkagi oli pärast kõiki neid sommeljee-kursusi mul tunne, et see on alles algus. Vundament sai justkui laotud ja nüüd järgneb elukestev õpe.
Pinginaaber võttis õpitu hästi kokku: läbi sai kaks ja pool aastat põnevat õpet. Nüüd võime end nimetada sommeljeeks. Degusteeritud ja kirjeldatud on üle 500 veini, lisaks muud joogid. Siit edasi läheme põhjaliku arusaamaga vinifikatsioonist ja önoloogiast ehk veiniteadusest, mis käsitleb veini biokeemilist koostist ning veini valmistamise protsesse, aga ka uute teadmistega geograafiast, geoloogiast, topograafiast, ajaloost, keemiast, füüsikast, pinnaste keemilistest koostisest, põllumajandusest, mahetootmisest, biodünaamikast, erinevate riikide regulatsioonidest, kangest alkoholist, kulinaariast, gastronoomiast, oliivõlidest, teest, veest, õlust, siidrist, šokolaadist, sigaritest jne.
Seega, kas sommeljee on ikka lihtsalt kelner, kes jooke serveerib? Ma ei ütleks. Heal sommeljeel peab olema väga lai silmaring, hästi treenitud maitsemeel ja palju kogemusi. Omalt poolt soovitan kõigile baaskursust, see aitab veinimaailmas paju paremini orienteeruda. Infot Eesti Sommeljeede Erakooli kohta leiab siit: https://sommeljee.ee/ese/.